پرویز مرزبان مدرس برجسته هنر و مترجم بزرگ آثار هنری و ادبی، عصر روز پنجشنبه 5 اردیبهشت 1392 در بیمارستان آتیه تهران دار فانی را وداع گفت. وی در سال 1296 در تهران دیده به جهان گشود. حاصل 50 سال تالیف و ترجمه او چاپ و انتشار کتاب هایی است که هر یک در حوزه خود کتابی مرجع به حساب می آیند. برای اولین بار او بود که چشم ایرانیان را با گستره وسیع هنر جهان، از دوران آغازین تاریخ هنر تا مکاتب متاخر قرن بیستم روشن کرد.
کتاب "هنرهای ایران" ترجمه، پرویز مرزبان، در دوره چهاردهم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شد. (گروه: علوم انسانی رشته: زبان و ادبیات فارسی گرایش: ترجمه)
ترجمه وی از کتاب "تاریخ هنر جانسن" به عنوان یکی از منابع معتبر تاریخ هنر، سالیان دراز منبع تدریس بسیاری از رشته های هنری از جمله طراحی صنعتی بوده است.
پرویز مرزبان در یک خانواده از اعیان قدیمی تهران به دنیا آمد. وی از پدر و مادر خود چنین یاد کرده است: مادرم از اعیان ترک ها بود و پدرم امین الملک، در دربار قاجار چشم پزشکی می کرد و در دوره پهلوی مورد غضب شاه قرار گرفت و خانه نشین شد. معروف بود که پدرم حق ویزیت از هیچ بیماری نمی گرفت.
پرویز مرزبان تحصیلات متوسطه را در رشته زبان و ادبیات فرانسه انجام داد و در سال 1319 از دانشسرای عالی در رشته زبان انگلیسی موفق به اخذ لیسانس شد. در مهرماه سال 1323 ازدواج کرد. در سال های 1340-1316 به طور مستمر در دبیرستان های تهران به تدریس زبان و ادبیات فارسی، فرانسه و انگلیسی اشتغال داشت. همچنین در طول سال های 1340 تا 1373 به آموزش زبان و ادبیات انگلیسی و تاریخ و نقد هنر را در دانشگاه ها پرداخته است.
آثار:
1 تاریخ هنر جانسن (1359)
2 ترجمه و ویرایش سلسله مقالات هنری ویژگی اثر: (از یک جلد از بریتانیکا برای دایرهالمعارف اسلامی)
3 خلاصه تاریخ هنر (1367)
4 دو مجلد از تاریخ تمدن ویل دورانت
5 فرهنگ مصور هنرهای تجسمی(1365)
6 مردانی که دنیا را عوض کرده اند
7 معلم و شاگرد (1335)
8 معنی زیبایی (1366)
9 نظری به هنر نقاشی (1334)
10 هنرهای ایران
آشنایی با کتاب: «هنرهای ایران»:
هنرهای ایران، ر. دبلیو. فریه،
ترجمه پرویز مرزبان،
تهران: نشر پژوهش فرزان روز، 1374.
در این کتاب، همه جلوه های شگفت انگیز هنرهای ایرانی از پیش از تاریخ و ایران باستان تا عصر اسلامی، برای نخستین بار در مجلدی واحد و در نوزده بخش، به طرزی مرتبط با هم و مکمل یکدیگر، مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. مقالات کتاب به قلم بیست تن از کارشناسان سرشناس بین المللی نوشته شده است که هر یک در زمینه تخصصی خود از معماری و گچبری و پیکره سازی عهد باستان گرفته تا قالی بافی و نقاشی و نساجی و فلزکاری و سفالگری و هنرهای نسخه پردازی و شیشه گری دوران بعد، اثری مستند و آموزنده و معتبر و دلپذیر با بیش از 170 لوح رنگی، بر آثار «هنرهای زیبا» و «هنرهای کاربردی» جهان افزوده اند.
غیر از هنر که تاج سر آفرینش است
دوران هیچ منزلتی پایدار نیست
یادش گرامی باد
راه های ارتباطی: اینستاگرام | کانال تلگرام | فیس بوک | تماس با ما |